dilluns, 4 d’octubre del 2010

Kalaha

 
Laia Ferrús Vicente
El kalaha és un joc que forma part dels jocs de Mancala. És d’origen africà.  És un joc pensat perquè hi juguin dos persones.
Esta format per 12 forats repartits en dues fileres en paral·lel de 6 forats cada filera i una altra casella a cada extrem (les caselles de l’extrem es reparteixen entre els jugadors, cadascun es queda la casella del seu extrem dret) . Els forats estan fets damunt d'un tauler de fusta o fins i tot a l’Africà i juguen al terra fent els forats a l’arena.
Al principi del joc cada casella, excepte les que es situen a l’extrem del tauler, ha de tenir 4 peces o fitxes.
S’estableix un ordre ja sigui a l’atzar o decidit pels propis jugadors. A continuació ja es pot començar. El jugador ha d'agafar les fitxes d'una casella i repartir-les per les caselles següents. Si dóna el cas que la ultima fitxa cau a la casella de l'extrem es queda la fitxa que ha deixat allí. Si a més no solament hi ha una fitxa que abans ja havia deixat altres fitxes al passar per allí també se les queda. També pot haver un moment en que el jugador té les suficient peces per passar per totes les caselles de l'equip contrari i tornar a les seves caselles, llavors quan tornar a qualsevol de les seves caselles es queda les fitxes de la casella del davant del contrari, i les ha de col·locar a la seva casella de l'extrem i fins que no deixi allí la darrera fitxa d'una tirada no les podrà recollir. Si dóna el cas que un jugador es queda sense fitxes, el joc s’acaba i guanya el jugador que té més fitxes fora del tauler.

Alex Méndez Prunera
1- Vaig agafar un tros de porespan i amb l'ajuda del meu pare i d'una màquina la vaig tallar a la mida. 2- Després amb una altra màquina vaig fer els forats perquè es poguessin passar les avellanes que eren les fitxes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada