dijous, 13 de gener del 2011

Awalé


Judit Bargalló Tarragó
Es col·loquen quatre avellanes a cada flamera. El joc consisteix en que cada jugador a d’agafar les avellanes del seu camp i posar-n’hi una a cada flamera. Quan al camp del contrari a una flamera hi ha una o dos avellanes i tu en tires una altra té les emportes, això es fa tota l’estona. Quan ja no es pot jugar més es conten les fitxes que té cadascú. Guanya el que en té més. 
Anna Franco Vila
L'awalé és un membre de la gran família de jocs de mancala, que es juga tradicionalment al nord del Golf de Guinea, des del Camerun fins al Senegal, amb petites variants locals. També es juga a les Antilles, on va ser portat pels africans que hi van anar a parar com a esclaus provinents d'aquestes mateixes zones.
Aquest joc  es juga sobre un tauler consistent en dues parts de sis forats cadascuna. A cada forat es posen quatre boles i les has d’anar repartint d’una en una a cada forat. Si a un forat de la teva part tens una o dos boles, el contrari si agafa les seves boles i acaba allà on les tens, ell se les quedarà. Quan ja no es pot jugar més cadascú conta les boles que té i guany el que ha aconseguit capturar-ne més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada