dimecres, 15 de setembre del 2010

L'alquerc


Josep Rey Cases
És un joc molt antic que s’assembla al tres en ratlla en la forma i em recorda al joc de dames per la manera de jugar.
Cada jugador té 10 fitxes que es posen en cada costat del tauler deixant, sols, l’espai central lliure. Sempre es va jugant alternativament, movent una fitxa qualsevol endavant, endarrera i en qualsevol direcció movent per les línies. Quan es troba una fitxa contrària es pot eliminar sols si no hi ha cap obstacle al darrere de la fitxa -com per exemple un altra fitxa o el límit del tauler.
Guanya qui captura abans les fitxes del contrari.




Laia Ferrús Vicente
El tauler és format per 4 quadrats, col·locats de manera que junts en formen un 5è de més gran. Marcats per les diagonals, meitats horitzontals i verticals. 2
Són necessàries 24 peces, 12 per un jugador, és a dir, d'una manera i 12 per l’altre jugador i d'una altra manera. Les peces d'un jugador són col·locades a un extrem del tauler de manera que formin dos fileres i ocupin dos llocs de la línia central més, l’altre jugador les col·loca als llocs oposats, però mai és pot col·locar una fitxa al mig.
S’estableix un torn, que poden decidir els propis jugadors o que s’estableix a sorts.
Els jugadors mouen la fitxa en una posició buida del tauler que ha d'estar unida per una recta del tauler. Si tens l’ocasió d'eliminar una fitxa, tens que passar per damunt de la fitxa contrària, i aquesta fitxa es traurà del tauler. Si hi ha un moment en que tens l’ocasió de capturar la fitxa i no ho fas, la fitxa estarà bufada i això voldrà dir que el jugador que no haurà aprofitat l’ocasió haurà de treure una fitxa del tauler.
Guanya el jugador que capturar totes les fitxes del oponent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada