dimecres, 22 de setembre del 2010

Felli

Josep Rey i Cases
Joc antic de 1500 anys. El felli és semblant a l’alquerc. Es tracta de dibuixar a un paper mateix, una figura semblant a un rellotge de sorra. Aquest farà la funció de taulell. Les fitxes poden ser qualsevol objecte, 6 per jugador.
Un cop col·locades en cada costat i deixant el punt d'intersecció lliure, el primer que s’ha de fer és moure qualsevol fitxa. Les fitxes es mouen endavant, endarrera, cap als laterals i s'elimina al contrari saltant per damunt. A diferència de l'alquerc en el felli quan s'arriba al final del camp contrari la fitxa esdevé dama i per desplaçar-se no cal que vagi, necessàriament, d'intersecció en intersecció.
Quan una fitxa es pot eliminar i no es fa es bufa es treu del tauler.

Laia Ferrús Vicente
El felli és un joc molt senzill i fàcil de jugar. Per jugar ens podem crear nosaltres un taulell.  Alguna manera de fer-ho és amb fullola, cartró, plàstic o amb paper. Per jugar al felli apart del tauler necessitem 10 fitxes (5 per a cada jugador). 
El tauler està format per dos triangles equilàters units per un vèrtex. Pel vèrtex es traça una línia vertical, i entremig de cada triangle es traça una horitzontal de manera que formi la meitat del triangle. Cada triangle és d’un jugador i es col·loquen les 5 fitxes a tots els punts on dos línies es toquen, excepte el vèrtex per on els dos triangles s’ajunten.
Les fitxes es poden moure en diagonal, horitzontal o vertical. L’objectiu del joc és menjar-se les fitxes del contrari. Per aconseguir-ho has de moure les fitxes en horitzontal, vertical o diagonal i passar per damunt i a continuació quedar-se a una casella buida. Si hi ha un moment en que el jugador no s’ha menjat la fitxa, la fitxa es treu del tauler, és a dir, es bufa.
El jugador que es queda sense fitxes perd, és a dir, guanyar el que en té més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada