dilluns, 27 de setembre del 2010

Awalé


Biel Pubill Soler
Es tracta d'un joc molt conegut a l'Àfrica septentrional i que forma part d'una extensa família de jocs coneguts amb el nom de mancala (entre aquests hi trobaríem l'owari, el kalaha, el bantumi, hus...).
Com deia un bon amic meu, aquest és un joc molt senzill de jugar però molt difícil de guanyar. Dit d'altra manera, la mecànica del joc és fàcil però per a guanyar cal rumiar i calcular força.

  • En síntesi direm que es disposa d'un taulell de joc, de dues fileres que contenen, cadascuna, 6 forats. Cada filera correspon a un dels dos jugadors.
  • En cada forat hi ha, en iniciar-se el joc, 4 llavors -per tant, damunt el tauler hi ha 48 fitxes, 24 per jugador-.
  • El jugador que inicia el joc ha d'escollir qualsevol dels seus 6 forats, agafar tot el contingut de llavors -en iniciar-se el joc serà de 4- i anar sembrant una llavor tot deixant-ne una en cada forat que trobarà seguinr el sentit contrari de les agulles del rellotge. Aquesta acció es va repetint entre els dos jugadors, ara un, ara l'altre.
  • En el moment en que un jugador deixa la seva darrera llavor en un forat del camp contrari, i en deixar-la hi queden 2 o 3 llavors, aleshores les recull i se les queda. Així mateix, si en el forat del costat en queden també 2 o 3 també se les quedaria.
  • El joc continua així fins que en el taulell de jocs no resten llavors o bé un dels dos jugadors no pot sembrar.
Per a saber-ne més: awalé

Josep Rey Cases
És un joc que es practica a molts països d’Africa, en particular del nord del ontinent. A mi em resulta molt divertit. El taulell de joc el formen 2 fileres, paral·leles, de 6 cavitats. Dins de cadascuna hi posem 4 llavors per forat. Un cop posats s’inicia el joc.
Es va sempre en direcció contrària a les agulles del rellotge. En el moment que deixes una llavor al camp contrari i en queden  2 o 3, te les quedes, i si darrere també n’hi ha 2 o 3 també te les quedes, i així successivament fins que no queda cap llavor.

Laia Ferrús i Irene Sabaté
Si vols saber més coses sobre l'awalé i vols jugar pots entrar a: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada