dijous, 23 de febrer del 2012

La festa major d'abans explicada pels avis de la residència

Els alumnes de l'optativa de jocs d'arreu del món hem visitat la residència de la gent gran de Flix i hem conversat amb els avis i les àvies que ens han explicat com es divertien durant la festa major dels seus pobles i els jocs que es dueien a terme.

El dijous 23 de febrer els alumnes del Crèdit dels jocs d’arreu del món vam anar a fer una petita visita d’una hora a la residència de Flix. En general tots ens ho vam passar d’allò més bé. Vàrem descobrir el divertit que pot ser conversar amb la gent gran i tot i la seva edat encara se’n recorden de moltes coses. A mi, el que hem va impressionar més és que hi havia gent de tot arreu, de Carmona, del Molà, de Flix, de la Torre de l’Espanyol, de Barcelona, de Caseres...
En resum més o menys a tots el pobles feien el mateix: ballaven jotes, la sardana... Però el ball que hem va impactar més era el ball de la maleta. Consistia en que tu anaves ballant amb la teva parella, però si venia algú i et donava la maleta tenies de deixar de ballar i passar-li a alguna altra persona la maleta, quan s’acabava el ball qui tenia la maleta tenia que pujar a dalt de l’escenari, la tenia d’obrir i d’allà dins et podia sortir qualsevol cosa... i curiosament ho va explicar-ho una dona que es deia Maria i era del meu poble, la Torre de l’Espanyol.
Després també feien molt corrides a peu -els guanyadors acostumaven a guanyar un conill o un pollastre. També trencaven tupins dels quals et podien sortir caramels, aigua o fins i tot un conill. En quant al pal ensabonat que als pobles de riu encara ho fan ara, en aquells temps només pujaven els nois. També feien carreres amb sacs o amb bicicletes 
Una dona de Calatayud, que es va criar a Amposta, ens va dir que anaven a buscar un toro i després, al cap de dos dies, el torejaven a la plaça del poble. Aquesta dona, la Maria, va tenir 10 fills i va explicar que als seus fills els va atrapar moltes vegades el toro.
Jo penso que aquesta experiència ha estat molt divertida i espero poder tornar a fer alguna altra sortida semblant, perquè hem après molt tots plegats.
Aina Fortunyo Lleberia


A mi personalment m'ha agradat molt les experiències dels iaios. Gràcies a ells m'ho vaig passar súper bé.
Em va agradar molt lo que va explicar Cisqueta de Flix, que diu que trencaven tupins i després d'haver-los trencat sortien caramels, confetti i conills!.
També em va agradar lo que mos va dir Fina que és del Molar. Ens va explicar que ballaven la jota amb una coca i el nuvi regalava la coca a la núvia.
I també em va agradar lo que mos va contar Maria d'Amposta, que ens va dir que la festa de 13 de maig anaven a buscar un toro i quan arribava a la plaça hi havia molts nois que l'esperaven per torejar-lo i fer-lo córrer.
No m'ha agradat lo que ens va explicar Batiste, de Caseres, que deia que abans corrien descalços.
M'agradaria tornar una altra vegada. Ah! i també m'agraden molt les fotografies que mos hem fet junt amb els avis.
Nayelin Moncada
Al crèdit hem anat a la residència dels avis. Hem estat per allí les 9:45 i hem tornat aproximadament a les 11:10.
Hem anat per preguntar-los per les festes majors que feien abans. Moltes vegades els avis deien coses que feien riure.   
Els avis i àvies ens han explicat moltes festes i una d’elles és el ball de la maleta, i també hi ha un semblant però que es deia el ball de l’escombra. I lo que em va agrada d’aquests balls era que mentre balles tens la maleta, i si vols canviar la maleta doncs la dónes a un altre i li robes la parella, i quan s’acaba la cançó l’últim que té la maleta l’ha d’obrir i dins hi pot haver de tot, com per exemple cendra, roba...
Ens ho hem passat molt bé amb els avis, ens hem informat dels jocs o balls que es feien abans. 
I quan ja havíem acabat les preguntes ens hem fet una foto nosaltres i els avis de record de la nostra visita
Hanane Ghaddari

El passat dijous dia 23 de febrer vam anar a la residència d’avis de Flix. El que volíem anar a fer era saber més coses sobre la festa major d’abans. Vam preparar-nos tots al vestíbul de l’institut i una vegada ja tots junts vam sortir cap a la residència. En arribar allí vam estar uns 10 minutets esperant a que estigués tot llest i vingués la Gemma, la coordinadora de l’activitat amb els avis.
Quan va arribar vam anar a la sala on estaven els avis. Van començar a preguntar d’on érem per si algú es coneixia amb algú. Tot seguit vam anar fent preguntes amb l’ajuda de la Gemma i el Biel. Vam xerrar i riure un rato i vam seguir preguntant i parlant al nostre aire. Jo pensava que només hi hauria gent de Flix, Ascó... però no. Hi havia gent de Carmona, de Flix, de la Torre de l’Espanyol, de Barcelona, de Caseres, d’Amposta i fins i tot un que ens va explicar que ell havia viscut a Califòrnia.
No només va servir per aprendre coses noves sinó també em va servir a ajudar-me a comunicar amb els més grans i a veure la residència d’una altra manera. Va ser un èxit. A mi em va agradar molt. Tornaria a fer una visita perquè val la pena, aprens noves coses de la vida!
Pere Montaña

 

Data límit: 3/03/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada