Aquest joc ens l'ha ensenyat aquest curs la Fatiha Ghaddari -ella és nascuda a Nador però porta molts anys vivint a la Torre de l’Espanyol-.
Per la dinàmica del joc veiem que pertany als denominats jocs de mancala, i que s’assembla molt a l’awalé.
El joc es feia tradicionalment a terra, fent 5 forats cada jugador –ella ens l’ha presentat dins d’una caixa molt ben preparada amb els papers de les magdalenes i, de fitxes, utilitza faves tot i que, ens diu, que originàriament hi jugaven els pastors amb els petits i arrodonits excrements, secs, de les ovelles-.
Per iniciar el joc es posen 4 fitxes en cadascun dels cinc forats –en total 20 per jugador-.
· Suposem que inicia el joc el jugador que es troba a la part inferior de la imatge. Aquest agafa el contingut d’un forat qualsevol menys una fitxa, i va sembrant la resta de fitxes, una a una, cap a l’esquerra del taulell
· Ara li toca el torn al contrari. Aquest també agafa el contingut d’un forat, deixa una fitxa en aquest i sembra, ara, cap a la seva dreta –fixem-nos que aquesta és una diferència important en relació al awalé o al kalaha, en que ambdós jugadors seguien la direcció contrària a les agulles del rellotge; aquí cadascú va cap un costat contrari-.
· En el moment que el jugador realitza un moviment i deixa la seva darrera fitxa en un forat on en quedin 2 o 4 es queda les fitxes, i si els del costat també en tenen 2 o 4 també se les queda –aquest és una altra diferència important en relació als altres jocs que hem vist, ja que es queda les fitxes independentment que aquestes estiguin a camp propi o a camp contrari-.
· El joc continua així fins que no queden fitxes o que un jugador no pugui moure perquè no en té –cal dir que, si cal i es pot, el jugador que té fitxes ha de fer una jugada que permeti fer moviment posterior al contrari-.
Una altra característica del joc és que, a diferència dels anteriors jocs que hem vist, en aquest, un cop s’ha acabar la partida, es continua però ara jugant, sols, amb les fitxes que li hagin quedat al jugador que ha perdut la primera ronda i, sempre, posant-ne un nombre parell als forats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada